Stredoveký klenot Siena

Siena je považovaná za najzachovalejšie stredoveké mesto v Európe. Toto mesto dýcha neopísateľnou atmosférou a dostane každého. Z miest, čo sme v Toskánsku nsvštívili, bola Siena pre mňa najkrajším. Toto mesto je plné umenia, kultúry, chrámov a múzeí a všade nájdete tiché a skryté uličky. Je to skvelá alternatíva oproti turistami preplnenej Florencii. 

Asi najznámejšie námestie Toskánska je Piazza del Campo, ktoré je aj prvé na zozname toho, čo treba v Siene vidieť. Je to nádherné námestie v tvare mušle, ktoré nájdete v samotnom srdci Sieny obklopené vysokými vežami, palácmi a ďalšími stredovekými stavbami. Je to miesto, kde sa stretávajú ľudia, nachádza sa tu jedna z najznámejších Toskánskych Galérií Pallazzo Publico a hlavne je to miesto, kde sa dvakrát do roka koná najznámejší dostih Palio. 






Dlažba na námestí Piazza del Campo je rozdelená do deviatich častí, ktoré symbolizujú plášť Madony a Zhromažedenie deviatich, čo boli stredovekí vládcovia Sieny.  

Dominantou námestia je 102 metrov vysoká veža Torre del Mangia. Táto veža v sebe skrýva 503 schodov - treba mať na pamäti, že pre niekoho, kto nemá až takú dobrú kondičku, to može byť celkom výzva, keďže vás čaká nielen 503 schodov hore, ale aj dole :) Úzke schodiská, niekedy nerovnomerné schody a hlavne ďalší ľudia, ktorí čakajú na výstup. Sami zhodnoťte svoje sily a podľa toho sa zaraďte do radu, pretože na tých schodoch sa len ťažko oddychuje a ešte ťažšie vás niekto obehne. Cena za vstup do veže je 12,- EUR. Pokiaľ chcete navštíviť aj iné múzea a pamiatky sú výhodnejšie  kombinované vstupy. 



Keď zdoláte tých nekonečných 503 schodov výhľady budú určite stáť za to. 

Náš tip: Najskôr sa vyberte popozerať si umenie a výstup na vežu si nechajte na koniec - potom už nebudete mať energiu  :)







PALIO
Koná sa dvakrát do roka na spomínanon námestí Piazza del Campo - ide o dostihy bez sediel. Hoci sa  idú len tri kolá okolo celého námestia a celý závod trvá asi len 90 sekúnd, tá atmosféra, sprievody, bubnovanie, vyvesovanie vlajok je nezabudnuteľné. 

Asi k najkraším chrámom v Taliansku patrí práve Sienská katedrála - Duomo. Ďaleko presahuje aj katedrálu vo Florencii a čo je hlavné, rady sú tu o polovicu menšie ako vo Florencii. Vstup do katedrály stojí 4,- EUR. Dá sa kúpiť aj kombinovaný v prípade, že chcete vidieť aj iné múzeá.  V Sienskej katedrále nájdete Michelangelove sochy, vyvýšenú kazateľnicu, oslnivé fresky a mnoho ďalších obrazov a sôch.




Ak ste milovníkom múzeí a pamiatok a chcete vidieť všetko, odporúčame si zakúpiť hneď kombinované vstupy, ktoré zahŕňajú všetko čo Siena ponúka (Duomo, Santa Maria della Scala, Museo dell'Opera del Duomo, Cripta, Babttistero a mnoho iných). Ušetríte na tom, nemusíte zakaždým stáť v rade a za ušetrené peniaze si môžete dať niekde dobrú kávičku :)

Keď budete mať dosť všetkých pamiatok a múzeí, tak sa len tak poprechádzajte po tichých uličkách Sieny a načerpajte jej úžasnú atmosféru, dajte si niekde kávičku, aperittivo a vychutnávajte si príjemné chvíle v Siene. 







NKS


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára