10 miest, ktoré sa oplatí v Chorvátku navštíviť

Spoznávame ďaleké krajiny, ale čo tak vydať sa na výlet po Chorvátsku? A nielen na týždeň k moru. Nenapadlo vám to? Možno je to chyba, lebo aj Chorvátsko má čo ponúknuť, je to nádherná krajina s úžasnou prírodou, národnými parkmi, starobylými mestečkami a zaujímavými miestami. Viac o tom, že Chorvátsko sa nemá podceňovať, sa dočítate aj v našom príspevku. (TU)


My sme pre vás zhrnuli do 10-tich bodov, čo by ste mali na svojich cestách po Chorvátsku navštíviť, alebo týchto 10 miest by na vašom zozname "musím vidieť" nemalo chýbať. 
  1. Varaždiň - hoci to nie je prímorské mesto a väčšinou ho len prejdeme, keď smerujeme k pobrežiu, určite sa tu oplatí zastaviť a spoznať krásy tohto mesta - je to mesto múzeí, výstav, módy a plné života. Určite navštívte historické centrum Starého mesta, kde nájdete paláce, kostoly a kláštory z obdobia baroka a secesie.
  2. Rovijn - nádherné mestečko, o ktorom sme vám už písali, viac sa dočítate (TU)
  3. Amfiteáter v Pule - vraj patrí k najkrajším na svete a dodnes sa tu konajú rôzne koncerty nielen klasickej alebo opernej hudby. Koná sa tu dokonca aj filmový festival.  
  4. Západ slnka v Zadare - práve tu môžete zažiť najkrajší západ slnka na svete a to vďaka inštaláciám architekta Nikolu Bašiča, ktorý vytvoril dve inštalácie, vďaka ktorým je západ slnka nezabudnuteľný. "Morský organ", kde morské vlny vytvárajú neuveriteľný zvuk pomocou zvukových trúbok pod hladinou mora, a vytvárajú tzv. "morskú hudbu", ktorá sa rozoznieva široko ďaleko. Druhou inštaláciou je "Pozdrav slnka" a ide o skoro 300 sklenených dosiek poukladaných do kruhu s rozlohou 22 metrov.  
  5. Plitvické jazerá - samozrejmosťou sú najznámejšie jazerá v Chorvátsku a najčastejšia zastávka Slovákov vracajúcich sa z Dalmácie. Treba mať však na pamäti, že aj tá najkratšia prechádzka popri týchto jazerách trvá 3-4 hodiny. 
  6. Dioklenciánov palác v Splite - vybudovaný rímskym cisárom v 4. storočí. Zaujímavosťou je, že tento palác je jediný rímsky palác,ktorý je dodnes obývaný. 
  7. ostrov Hvar - patrí k najkrajším letoviskám na Jadrane, dovolenka na tomto mieste patrí k najlepším, aké môžete v Chorvátsku zažiť. 
  8. hradby Dubrovníka - skvelým začiatkom ako spoznávať nádherné mesto Dubrovník je prejsť sa po jeho hradbách. Práve tieto hradby sú najcharakteristickejšie pre starobylý Dubrovník.
  9. ostrovy Elaphiti - čarokrásne ostrovy nachádzajúce sa pri Dubrovníku sú často vyhľadávané turistami, ale aj samotnými obyvateľmi Dubrovníka pre pokoj, pešiu turistiku a piesočné pláže
  10. Trsteno - patrí k najnavštevovanejším cieľom všetkých turistov z Dubrovníka najmä kvôli botanickej záhrade, ktorá je fakt jedinečná. Ide o jedinú väčšiu botanickú záhradu na pobreží Chorvátska a zároveň najstarší renesančný park v Dalmácii. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára