Turistická Crikvenica vs. starobylý Novi Vinodolski

Oblasť Kvarner sa tiahne od  Opatijskej riviéry cez Vinodolské pobrežie a siaha až po juh mesta Karlobag. V tejto oblasti Chorvátska môžeme nájsť aj najväčšie chorvátske ostrovy ako sú Krk, Rab, či Lošijn. Táto časť Chorvátska sa teší veľkej obľube práve pre nás Slovákov, veď to máme aj najbližie :). V tomto príspevku vám priblížim turistickú Crikvenicu a mestečko Novi Vinodolski so starobylým nádychom.

Crikvenica 


Mesto ležiace v  kvarnerskom zálive  spolu s tromi okolitými mestečkami (Selce, Dramaj, Jadranovo) tvoria tzv. Riviéru Crikvenica, ktorá sa tiahne popri pobreží 28 km.
Crikvenica  patrí k najnavštevovanejším mestá v Chorvátsku a niet sa čo čudovať - veď sa pýši už viac ako 100 ročnou turistickou tradíciou. Obľube sa tu tešia aj nádherné pláže s jemnými kamienkami a priezračnou vodou. Názov tohto mesta je odvodený od kostola - crvka, ktorý sa stal aj symbolom tohto mesta. 
Toto mesto ponúka svojim návštevníkom centrálnu pláž - Gradska plaža, na ktorej nájdete drobné kamienky zmiešané s pieskom a pozvoľný vstup do mora. 






Crikvenica aj vďaka svojmu prístavu je skvelý východiskový bod na návštevy do okolia. Lodné taxíky tu premávajú všade do okolitých miest. Takže ak budete mať dosť kúpania, opaľovania a prechádzania sa po promenáde, môžete sa vydať na výlety a spoznať krásy Kvarneru. Najviac lodí premáva na susedný ostrov Krk a jeho jednotlivé mestá.

Lodné taxíky vás najčastejšie odvezú na turistami preplenené pláže v Baške, navštívite Šilo a čo odporúčam ja je mesto Vrbník - kde môžete nájsť najužšiu ulicu na svete, má len 40 cm. (cena sa pohybuje približne 19 kn jednosmerný a 36 kn obojsmerný - záleží od sezóny a aj druhu spoločnosti a počtu zastávok)



Crikvenica je typická aj svojou promenádou, na ktorej nájdete množstvo reštaurácií, barov, zmrzlinární a množstvo malých obchodíkov so suvenírmi ako aj s miestnymi produktami.

Z reštaurácií odporúčam Konola Trobakul - nájdete tam všetko čo chorvátska kuchyňa ponúka za prijateľné ceny. Túto reštauráciu nájdete približne v strede promenády a určite ju neprihliadnete - v strede jej terasy sa nachádza loď :) A čo som najviac ocenila je je fakt, že je dog friendly. 

























Novi Vinodolski

Oproti turistickej Crikvenici tu máme starobylé mestečko Novi Vinodolski s úzkymi uličkami a historickou atmosférou, ktoré sa nachádza len 15 km od Crikvenice.  Mesto vzniklo pôvodne ako osada na vyvýšenom kopci a postupne sa rozrastalo. Teraz sa tiahne popri pobreží, čiže sa skladá z pôvodnej časti na kopci a novej časti na pobreží s nikdy nekončiacou promenádou, na ktorej môžete nájsť hotely, ubytovacie zariadenia, reštaurácie a bary. Priťahuje turistov najmä na  nádherné pláže s veľkými kameňmi. Vstup do vody je prevažne cez rebrík, ale sem tam sa nájde aj pozvoľný vstup s drobnými kamienkami. More tam má nádhernú azúrovú farbu a je priezračné (za ten čas čo sme tam boli my tam neboli žiadne riasy, ježkovia a podobne).

Historické centrum sa rozkladá na vyvýšenom kopci, ktorý vám poskytne nádherné výhľady.  Môžete sa poprechádzať malebnými uličkami dať si kávu v miestnej kaviarni, alebo nakúpiť suveníry v obchodíkoch.













Kde sa ísť najesť?? 
Otestovali sme len reštaurácie mimo centra na promenáde popri pobreží. Odporúčame reštauráciu Mirakul - jedna z najlepší reštaurácií, ktoré som v tejto oblasti navštívila. Nájdete tam tradičnú chorvátsku kuchyňu - morské špeciality, čerstvé ryby, ražničky alebo čevabčiči. Ak sa rozhodnete si dať dobrú rybu - určite ju navštívte, čerstvosť je zaručená, vyberáte si totižto zo surových rýb :) Ďalej by som odporúčala Bufet Bonaca - výborná kuchyňa, môžete si tam odskočiť na obed, keď budete na pláži (majú klasickú chorvátsku kuchyňu, ale nájdete tam aj pizzu a cestoviny).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára