6 vecí, ktoré musíte urobiť v Toulouse (1. časť)

Juhofrancúzske Toulouse možno nazvať technologickým srdcom Francúzska. Nie je  však iba ním. Hoci množstvo ľudí si ho spája iba s výrobou obrích liedadiel,  ponúka toho oveľa viac. Ak sa ho rozhodnete navštíviť, čo určite nemáte vynechať?


1. Technologická veľmoc
Toulouse bolo technologickým centrom už počas 1. svetovej vojny, kedysa tu vyrábali zbrane a lietadlá.  Neskôr sa stalo centrom leteckého priemyslu, ktorým je až dodnes. Práve v Toulouse sa zrodili také legendy letectva ako Concorde alebo Airbus A380 (a obe môžete práve tu vidieť na vlastné oči).

Začneme zľahka.  Espace EDF Bazacle je pocta úspechom na poli hydroenergetiky. Nájdete tu viac ako 100 rokov starú vodnú elektráreň a dokonca ostatky mlyna z 12. storočia. 

Skutočné dobrodružstvo začína v Cité de l'Espace, interaktívy spektákl s vesmírnou tematikou. Môžete skúsiť let raketoplánom, navštíviť vesmírnu družicu a popritom sa dozvedieť veľa o zázrakoch fyziky. Nenechajte sa odradiť ani vyšším vstupným, obzvlášť pokiaľ cestujete s deťmi (cca 20 eur pre dospelého, záleži od sezóny).

A samozrejme, čo by bol Toulouse bez Airbusu?  Môžete tu nahliadnuť na montážnu linku obrieho Airbusu A380 alebo absolvovať prehliadku legendárneho Concordu. Navyše je tu aj múzeum Aeroscopia. Odporúčam však včasnú rezerváciu. Z rôznych okruhov v Airbus si môžete vybrať tu. Ak sa do Airbusu nedostanete, aspoň trochu zblízka môžete Concord zhliadnuť aj priamo na ploche letiska Blagnac. 



2. Život pri rieke
Cez Toulouse pretekajú dve rieky - Garonne a Canal du Midi. Samozrejme, nájdete množstvo spoločností, ktoré ponúkajú plavby lodou po oboch riekam, avšak skutočný život sa odohráva práve na ich brehoch. Najvýznamnejším mostom spájajúcim brehy rieky Garonne je Pont Neuf, alebo Nový most, asymetrický kamenný most z 15. storočia.

Obľúbenou atrakciou je aj ruské kolo na brehu rieky, ktoré ponúka krásny výhľad na mesto. Úprimne však - nie je pre každého. Ja som človek, ktorý miluje výšky a užíva si ich, avšak koleso vydávali príliš veľa rôznych zvukov, ktoré sa mi asociujú s vecami staršieho dáta výroby.






 


3. História a architektúra
Toulouse sa nazýva tiež "ružové mesto". A naozaj, je plné budov z ružovočervených tehál. Oproti iným historickým francúzskym mestám však nie je pokojné a ako keby "prispaté", ale pulzujúce a plné života, za čo vdačí najmä veľkému množstvu študentov tu žijúcich.


Srdcom mesta je hlavné námestie Place du Capitole obklopené nádhernými maľbami umelca Raymonda Morettiho. Priamo na tomto námestí nájdete aj samotný Capitol, čo je vlastne toulouská radnica z 18. storočia. Je to obrovská budova, ktorá v sebe ukrýva dokonca  aj opernú scénu.


Nedomysliteľnou dominantou mesta je katedrála Basilique St. Sernin, významná už po stáročia, pretože je zastávkou na slávnej pútnickej ceste do Santiaga de Compostela.  Nejde pritom o žiadnu mladicu, v základe je to románska stavba s niektorými prístavbami z neskorších období. V horúcich letných mesiacoch dobre padne zísť aj dolu do krypty (vstupné je 2 eurá).  Podobne monumentálnou sakrálnou stavbou je aj Cathédrale St. Étienne. 




Naozaj neprehliadnuetľný je Couvent des Jacobins, ktorého centrom je veľkolepá gotická katedrála. Pri dobrej konštelácií svetla množstvo nádherných mozaikovitých okien hrá všetkými farbami. Súčasťou tohto - paradoxne - dominkánskeho komplexu je aj kláštor (môžete tam ísť)  tiež sú tu pochované pozostatky Tomáša Akvinského.


Z múzeí sa oplatí vypichnúť Les Abattoirs. Krásna stavba z čerevných tehál, ktorá dnes funguje ako múzeum súčasného umenia, pôvodne slúžila ako bitúnok. Zbierka krásneho umenia v krásnych priestoroch na Vás čaká vo Fondation Bemberg.



Toulouse ponúka aj priehrštie rôznych iných múzeí, u ktoých si môže vybrať naozaj každý. V Musée St. Raymond nájdete exponáty z rímskych čias, raného kresťanstva a rôzne galské artefakty, Musée Des Augustins je zas plný krásneho umenia vrátane Rubensa. Musée Paul Dupuy je zas efektnou prehliadkou výrobkou zo skla, porcelánu, ale aj zbraní. 
Ak máte v hľadáčiku múzeí viac, môže sa vám oplatiť kúpa Toulouse pass.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára