Livigno: lyžiarske stredisko, mesto, ktoré nikdy nespí alebo nákupný raj?


Livigno - malé mestečko v Taliansku, ktoré by mal poznať každý lyžiar, snowboardista, športový nadšenec, párty človek alebo shopoholik. Toto malé mestečko sa nachádza v blízkosti hraníc so Švajčiarskom. Teraz je už dostupnosť lepšia, lebo je vybudovaný tunel, ktorý je dlhý 2 km. V zime je to jediná cesta, ako sa tam môžete dostať.  Počas dní v týždni je tunel otvorený obojsmerne a to v 30 minútových intervaloch, ale v sobotu si dajte pozor, premávka je obmedzená (nástupný deň väčšiny turnusov), cestou z Livigna sa dostanete od 05:00-11:00, potom sa tunel v tomto smere zatvára a otvorí sa najskôr o 19:00. Takže tunel je v smere do Livigna otvorený 11:00-19:00. Cena spiatočného lístku v sobotu je 45,- EUR. Pri príjazde po 20:00 je cena najvyššia a to 50,- Eur za spiatočný lístok. Cena počas pracovných dní je 35,-Eur. Dokonca, ak chcete, dá sa lístok kúpiť aj online a vtedy je lacnejší.

Keď prejdete tunelom, dostanete sa do mestečka Livigno. Je to skôr dedina tiahnúca sa údolím, ktoré je obklopené svahmi z jednej aj druhej strany. Stačí zhodnostiť svoje schopnosti a vybrať si správnu zjazdovku. Okrem klasických zjazdoviek tu nájdete aj snowboardové parky, či netradičné zjazdovky typu "Cave". Možnosti si tu nájdu aj freerideisti. Dokonca je tu aj možnosť vyviezť sa helikoptérou a zjazdiť si tzv. "first row". Stále si hovoríte, že je to málo? Tak je tu možnosť skialpového výstupu, túra na snežniciach, jazda na bicykloch aj v snehu a k tomu množstvo bežkárskych tratí. Ak by ste chceli trochu zregenerovať svoje telo, nájdete tu AquaGranda, kde sa nachádza veľa bazénov spolu s wellnes svetom plných sáun. myslím, že čo sa týka športového vyžitia, príde každý na svoje. A treba ešte podotknúť, že ani v lete toto stredisko určite nespí a nájdete tu mnoho športových aktivít.




Livigno je zároveň veľmi rušné stredisko, ktoré vyhľadávajú najmä mladí ľudia a väčšie partie kamarátov. Veď sa aj nachádzate v tzv. bezcolnom území, kde alkohol je omnoho lacnejší ako kdekoľvek v okolí, keďže je oslobodený od daní. Od návštevníkov, ktorí sem jazdia už dlhšie, sme sa dozvedeli, že to už nie je to čo kedysi, ale stále sa to oplatí pri väčšine fliaš. Pozor však, keď budete odchádzať, môžete vyvieť len jeden liter tvrdého alkoholu a 2 fľaše alkoholu do 15%. Diskotéky a párty už začínajú v apre-ski baroch na svahoch a pokračujú potom večer dole v údolí na pešej zóne. Nájdete tu množstvo barov a diskoték, kde sa môžete zabaviť každý deň v týždni až do rána bieleho:)





 Máme pre vás tip na dobrú reštauráciu -  Pizzeria Bait dal Ghet. Je to typická talianska reštaurácia, kde zažijete tú pravú taliansku atmosféru. Hoci si trochu počkáte ešte pred reštauráciou, kým sa vôbec dostanete dnu, určite to bude stáť zato. Ak sa vám podarí dostať dnu, ani vám nebude vadiť, že čakáte trochu dlhšie. Na bare totiž nájdete drinky, ktoré si môžete sami naliať a namiešať -  samozrejme na účet podniku.  Potom vás usadia a môžete si vychutnať skvelú pizzu, pastu a dolce :) Keď budete odchádzať, opäť na vás čaká bar, kde si môžete naliať jeden drink na odchod (digestivo). No nemilujte to tam :D








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára