SYMI - druhý najfotogenickejší ostrov grécka

Symi je veľmi malý ostrov v Grécku, ktorý sa nachádza len 7 km od Turecka a administratívne patrí pod  Rhodos. Na ostrove žije približne 2000 obyvateľov a v lete sa tento počet zvýši na dvojnásobok. Na ostrove nie je letisko, čiže sa sem môžete dostať len loďou - svojou, alebo trajektom, ktorý sem chodí každý deň. Na ostrove sa nachádza hlavné mesto ostrova s rovnakým názvom Symi a Panormitis, kde nájdete kláštor Svätého Michala Symiotského.

Život na tomto ostrove je veľmi drahý, keďže aj pitná voda sa musí dovážať, na ostrove nie je nemocnica a všeobecný lekár sem chodí len raz do týždňa. Preto pozor, ak nebudete mať šťastie a lekár nebude na ostrove, najbližšia zdravotná starostlivosť vám bude poskytnutá až na Rhodose (čo je asi tak hodina plavby). 

Symi

Mesto Symi sa tiahne pozdĺž dvoch zátok, na konci ktorých nájdete nádhernú pláž. Symi je proste také milé malé turistické mestečko. Ostrov bol známy svojím rybolovom a lovom morských špongií, ktoré si môžete kúpiť v každom suvenírovom obchode na ostrove. Domáci používajú tieto špongie asi na všetko. Umývajú tým seba, domácnosť a proste všetko. Cena týchto špongií sa odvíja od hĺbky z akej ju vylovili.  Keďže ostrov sa nachádza veľmi blízko Turecka, je ovplyvnený aj orientom a nájdete tu obchodíky a stánky s korením, o akom ste ani nepočuli.
Symbolom mesta je Veľká hodinová veža, ktorá kedysi vždy zvonila, keď sa rybári vybrali na lov a keď sa z lovu vracali domov. Jedinečná architektúra je pre tento ostrov typická, preto je to aj druhý najfotografovanejší z gréckych ostrovov hneď po ostrove Santorini, ktorý asi pozná každý z vás. 
Symi si väčšina z nás asi nevyberie ako cieľ dovolenky, ale je príjemnou zastávkou pre všetkých dovolenkárov z ostrova Rhodos. Ide väčšinou o celodenný výlet, keďže trajekt odchádza ráno z prístavu Rhodos a naspäť sa vracia až večer s malou zastávkou v kláštore. 





Symi






Druhou zastávkou na ostrove je mesto Panormitis, kde môžeme nájsť kláštor Svätého Michala Symiotského. Okrem tohto kláštora môžeme nájsť na ostrove viacero kláštorov, ale tie sú už niekde na samote a nie sú známe tak ako tento.


Panormitis

Panormitis

Ak sa tento rok vyberiete na dovolenku na ostrov Rhodos, výlet na tento čarovný ostrov vrelo odporúčam. Nádherné scenérie všade, kam sa pozriete a navyše budete mať super fotky, keďže sa vyberiete na skoro najfotogenickejší ostrov v Grécku. Pre tých, ktorí vyhľadávajú pokoj a málo turistov, kľudne sa sem vyberte aj na týždeň. Ubytovať sa môžete v apartmánoch a je tu aj niekoľko hotelov, ale keďže je ich tu málo, včas si to rezervujte. Ponuka je tu totižto dosť obmedzená - malý ostrov = málo miesta :)
NKS 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára