Cestovať so psom. Áno alebo nie???

Každý, kto má doma psíka, si kladie túto otázku. Zobrať ho so sebou?? Alebo niekoho poprosiť, aby sa vám o neho postaral, kým budete preč??? Podľa môjho názoru, ak si človek zadováži psa, alebo iné domáce zviera, mal by počítať s tým, čo bude so psíkom, keď sa rozhodne cestovať. Ak sa vyberiete na cestu autom, psík môže ísť stále s vami :) Nevravím, že by to mal byť extrém a mali by ste prispôsobovať dovolenku psovi ako to robíme my :D, ale všetko s mierou. Viem, že pri ceste lietadlom je to už väčší problém a asi ani ja by som to svojmu neurobila, ale pokiaľ sa vyberiete autom, tak prečo by mal ostať doma??
Cestovanie so psom je síce  trochu zložitejšie, ale všetko sa dá zvládnuť. Je pravda, že sa treba pripraviť na všetko vopred, ale tak čo by ste pre svojho štvornohého miláčika nespravili. Keď sa rozhodnete s vašim miláčikom cestovať do zahraničia, musíte myslieť dopredu na (v rámci EÚ):
  • psík musí byť čipovaný, alebo musí mať tetovanie
  • musí mať platný cestovný pas, ktorý vám vydá veterinár - tam máte zaznačené všetky potrebné očkovania a podobne
  • musí mať potvrdenie od veterinára, že môže vycestovať za hranice (nemôže byť staršie ako 3 dni)
  • musí byť očkovaný proti besnote (platné očkovanie je jeden rok, pozor ak máte šteniatko - po prvom očkovaní proti besnote môžete vycestovať za hranice až o 21 dní )
Pri cestovaní mimo EÚ to môže byť zložitejšie, treba si zistiť aké sú podmienky každej krajiny. Nezabúdajte, že treba brať do úvahy aj podmienky krajiny cez ktorú cestujete (tzv. tranzitnej krajiny). Hlavne si zistite pred odchodom informáciu, ktorá sa môže líšiť v každej krajine, a to je počet dní od podania odčervovacej tabletky. Toto sú základné informácie, ktoré by ste mali vedieť pred odchodom do zahraničia so svojim štvornohým miláčikom. 

dovolenka so psom





























Na čo myslieť, ak chceme ísť na dovolenku so psom?

Ak sa teda rozhodnete ísť na svoju dovolenku so psíkom, pri plánovaní treba brať do úvahy:
  • ak si vyberáte hotel, musí byť jednoznačne dog friendly (hneď si to zadajte do kritéri,í aby vás to nemýlilo a aby ste si nevybrali hotel, kde psík nemôže a vám to bolo zbytočne ľúto)
  • ak si vyberáte destináciu pri mor,i zistite si, či sú tam pláže, kde môžete ísť aj so psom - pripravte sa na to, že váš psík nebude môžno chcieť ísť do slanej vody zo začiatku a možno vôbec, a predovšetkým keď z tej slanej vody vyjde von, treba ho poriadne osprchovať a vysušiť, lebo potom sa vám bude všade škrabať
  • aj prostredie okolo hotela je dôležité, napríklad blízkosť parku kam sa pôjdete prejsť a podobne
Toto sú veci, ktoré treba mať na pamäti, keď si začnete pozerať dovolenku so psom. Viem, že predtým by vás takéto veci vôbec nezaujímali :) Ale z vlastnej skúsenosti hovorím, že toto je úplný základ pri výbere. 

Cesta autom

Treba myslieť na bezpečnosť a ako sa aj vy v aute pripútavate, treba pripútať aj vášho psíka, pokiaľ sedí v aute s vami. Prepravky sú síce najbezpečnejšie, ale nie každému psíkovi to môže vyhovovať. Ale pripútať ho treba na 100%, keďže nikdy neviete, čo sa vám môže na ceste stať. 
Pokiaľ sa vyberiete na dlhšie cesty, treba počítať s viacerými zástavkami kratšími aj s dlhšími. Je jasné, že ho nebude celý deň baviť sedieť pripútaný a nič nerobiť, je to predsa pes. Majitelia, ktorích psíkovia cestovanie znášajú ťažko, mu môžu pomôcť či už liekmi na upokojenie (veterinár vám odporučí), alebo ho pripraviť na cestu tak, že budete často chodiť autom, aj keď sa len preveziete hore - dole po meste. Psík musí nadobudnúť istotu, že to nie je nič zlé a že je rád, že ide s vami.

Ak ste si našli to správne miesto a prežili ste spoločnú cestu, musíte samozrejme myslieť na svojho miláčika aj na dovolenke. Neprešiel predsa toľko kilometrov, aby videl len hotelovú izbu a bol sám. Takže ak ste sa rozhodli ho zobrať so sebou, trávte spolu čo najviac času. 


dovolenka so psom
Tadeáš na cestách

Tadeáš vám všetkým odporúča:  Zoberte svojich štvornohým miláčikov na Doggy Beach !!!!!

Pre tých, ktorí chcú prispôsobiť dovolenku svojmu štvornohému miláčikovi, odporúčam skvelú lokalitu Lignano - Sabbiadoro, kde sa nachádza úžasná pláž Doggy Beach, ktorá je určená presne pre vašich chlpáčov. Je to pláž určená pre psíkov a ich majiteľov, je prispôsobená všetkým potrebám psíkov, aby sa cítili komfortne. Dá sa tam prenajať lehátko so slnečníkom, alebo dokonca ohrádky (menšie aj väčšie), kde majú psíky aj svoje samostatné lehátko a svoje súkromie :) Čo je dôležité, majú tam sprchy prispôsobené pre nich, lebo žiadny psík vám asi nebude stáť pod klasickou sprchou. A aby som nezabudla je tam bar, ktorý sa stará o pitný režim psíkov, ale aj ich pánov. 
Odporúčam tam ísť mimo hlavnej sozóny - predsa len, toľko psov pokope neveští nič dobré :) Doggy beach otvára svoju pláž už začiatkom mája a je otvorená  skoro do konca septembra - čiže máj a september sú ideálny čas pre vašich štvornohých miláčikov. Ani príliš teplo, ani zima, tak akurát a predovšetkým menej ľudí. Je na vás, čo doprajete svojim psíkom, ale ja aj Tadeáš vám Doggy Beach odporúčame na 100%. Určite je takých pláží viacero, ale túto máme odskúšanú a asi sa tam aj vrátime :). Z Bratislavy je to okolo 610 km a na cestá trvá asi 6 hodín. 

doggy beach

doggy beach

doggy beach




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára