Biarritz: Hybaj na surf!

V Chorvátsku alebo Taliansku bol už takmer každý. Lieta sa po celkom svete za málo peňazí, ľudia si vyvaľujú hnáty na plážach na Bali či v Dubaji. Biely piesok alebo romantické skaly, pokojné, teplé more. Všetky tieto destinácie už môžeme považovať za tradičné. Nie som typ, ktorý celý deň leží na pláži, v podstate je táto (ne)činnosť pre mňa vražedná. Aj pri plážovej dovolenke sa chcem baviť, dostať do tela štipku adrenalínu a vyskúšať veci, ktoré som dovtedy nevyskúšala.


Pláže s pokojným romantickým prílivom som teda vymenila za divoký oceán a surfovaciu dosku. Letovisko Biarritz vo francúzskej časti Baskicka je vychytenou dovolenkovou destináciou domácich. Okrem romantického skalnatého pobrežia, rodinných atrakcií a krásnej architektúry ponúka nespútaný oceán ako stvorený na surfovanie alebo bezhraničné šantenie vo vlnách.


Čo teda v Biarritzi nevynechať?

Pompézna Grande Plage a menšie komornejšie pláže

Úplné centrum plážového života v meste je Grande Plage, obklopená luxusnými hotelmi, ktorým kraľuje prenádherný Hôtel du Palais. Pôvodne sa volal Villa Egénie a nechal ho postaviť Napoleon III ako palác pre svoju manželku Egéniu. Ak sa tam ubytujete, môžete sa chvíľu cítiť ako kráľ. Za kráľovské peniaze, samozrejme.


Dajte si do tela
Biarritz je pomerne kopcovité mesto. Pláže chránia vysoké skaliská a teda už obyčajná prechádzka je príjemným menším cvičením. Vydajte sa na vychádzaku až k Phare de Biarritz - majáku z roku 1834 týčiacemu sa na skale. A vychádzku si môžete dať rovno dvakrát. Bohužiaľ počet návštevníkov je obmedzený a dopyt prevyšuje ponuku, takže odporúčam zbehnúť si ráno po lístky na konkrétnu popoludňajšiu hodinu. Vydajte sa z Grande Plage po plážach, vstúpajte schodmi až k záhradám okolo majáka a vráťte sa naspäť malebnými uličkami. Určite to stojí za to!


Múzeá a iné aktivity vhodné aj pre deti
Najznámejšie je asi Museé de la Mer, sústrediace sa na morský a podmorský život v Biskajskom zálive a vzdeláva o ochrane morí a oceánov. Čo však priťahuje viac, je panoramatická terasa s bzénom s tuleňmi, ktorá sa zaplní vždy v čase kŕmenia. Je tu taktiež interaktívnejší bazén, kde si môžete chytiť morskú hviezdu či pohladkať pestrofarebné rybičky. Okrem toho tu nájdete napríklad aj múzeum čokolády, orientálneho umenia (prekvapivo veľké zbierka) či historické múzeum. 


Krásne pobrežie
Ako to už pri pobreží Atlantiku býva, pobrežie je drsné, surové a pritom neskutočne romantické. Kochajte sa útesmi, skalnými útvarmi a západom slnka nad nimi. 




Asi najznámejší (a bohužial z toho dôvodu aj neustále preplnený) skalný útvar je Rocher de la Vierge, voľne by sa dal názov preložiť ako Panenská skala. Je to vlastne len strmá, äzka skala trčiaca z oceána spojená s pevnivou mostom (ktorý postavili týpci od Eiffela), avšak dramatická scenéria, ktorú vytvára, priťahuje turistov ako magnet. 


Prechádzky malebnými uličkami a espadrillky
Uličky tak baskické ako sa len dá. Obdivujte luxusné vily (ja sama som pri viac ako polovici fňukala, že takú by som chcela), sadnite si do tých najlepších reštaurícií a kaviarni, kúpte si baskickú verziu macarons. A Biarritz neslobodno opustiť bez espadrilliek, ktoré možno kúpiť na každom rohu  a ich výroba je v týchto končinách tradičná. Kto dychtí po iných nákupoch, nájdete du klasickú galériu Lafayette, ale dokonca napríklad aj butik Hermés.



Surfing(a surferi)

Dôvod, prečo do Biarizztu prúdi toľko fešákov z celého sveta je jasný. Príboj je perfektný na surfovanie. A vy máte dve možnosti. Môžete pasívne sedieť na pláži a obdivovať tajomných neznámych v neoprénoch, alebo skúsiť niečo, čo ste doteraz ešte neurobili. Surferských škol je v Biarritzi ako maku a naučia vás surfovať od úplného začiatočníka. Zapožičanie výstroje je samozrejmosťou. A ten pocit po tom, ako absolvujete prvú lekciu, je na nezaplatenie. 


Ako do Biarritzu? Biarritz som navštívila v rámci dlhšieho tripu po Francúzsku. Opakovane výhodné ponuky má však letecká spoločnosť Volotea, ktoré ponúka lety z Prahy či Viedne do Toulouse, Bordeaux, Nantes či Marseille už od jedného eura. Spojenie medzi jednotlivými francúzskymi mestami je lacné spoločnosťou Flixbus, kde zaplatíte za cestovný lístok od 5 eur. 

Bohužiaľ, letovisko je to drahé. Ak si chcete odložiť na školu surfovania, skúste zdieľané byty na airbnb alebo couchsurfing, alebo hotely na leto  hľadajte dostatočne dlho dopredu. Čo bolo luxusným letoviskom za čias monarchie, bohužiaľ zostáva luxusným letoviskom aj teraz :)


Dobrým nápadom sú aj výlety do okolia, za návštevu stojí susedné mesto Bayonne alebo dlhší výlet do San Sebastian v španielskom Baskicku.
.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára