Vodopády juhozápadu

V juhozápadnej časti Islandu, v krátkej vzdialenosti od Reykjavíku, sa nachádzajú tri významné a hojne navštevované vodopády. Názov vodopádov (a samozrejme aj iných vecí) sa vytvára spájaním. Samotný názov, ktorý má niečo symbolizovať plus prípona "foss = vodopád". (Ak teda niekde uvidíte napríklad Gulfoss alebo Detifoss, viete, že ide o vodopád; obdobne je to napríklad pri jazerách, kde sa používa "vatn = jazero", napríklad Mývatn alebo Laugarvatn). Väčšinu vodopádov je ideálne navštíviť popoludní, keď svetlo s padajúcou vodou vytvárajú nádherné hry svetla a dúhy.

1. GULFOSS
Gulfoss, alebo Zlatý vodopád, leží na ľadovcovej rieke Hvítá. Je to majestátny dvojstupňový vodopád, padá z 32 metrov do rokliny, ktorá je miestami až 70 metrov hlboká. Tak, ako sa s ňou za ostatné tisícročia vyhrala rieka a ľadovec. K vodopádu je prístup z rôznych bodov, môžete prísť úplne blízko k jeho vrcholu alebo môžete túto úchvatnú scenériu sledovať viac z výšky - v rámci možností sú na všetky vyhliadkové miesta vytvorené chodníky. V 19. storočí existovali plány postaviť tu vodnú elektráreň, z ktorých po mnohých protestoch nakoniec zišlo. Oblasť Gulfossu je teraz chránená.








2. SKÓGAFOSS
Na juhu Islandu možno badať ostrú hranicu medzi horami a nížinami na pobreží. Rieky, ktoré vtekajú do mora, musia častokrát prekonávať veľké výškové rozdiely a vytvárajú tak nádherné vodopády. Skógafoss (skóg = drevo, strom) leží na rieke Skógá, je vysoký až 62 metrov a široký 25 metrov. Po priľahlom svahu je po vratkých schodoch možné vystúpiť až úplne hore a kochať sa scenériou a všadeprítomnou dúhou. Voda v tomto vodopáde sa magicky trbliece a vy pochopíte, prečo vikingská sága hovorí o tom, že je tu ukrytá truhlica so zlatom. V priľahlej dedinke Skógar okrem toho nájdete etnografické múzeum.








3. SELJALANDSFOSS
Seljalandsfoss leží na rieke Seljalandsá. Je to jeden z najvyšších vodopádov na Islande a je to vodopád, kde môžte kráčať poza padajúcu vodu. Toto je možné vďaka 60 metrovému previsu, z ktorého voda padá. Šancu obzrieť si vodopád zo všetkých strán treba využiť, a za uštedrenú spŕšku (čítaj totálne premoknutie) to naozaj stojí. Pri návšteve vodopádov celkovo odporúčam nepremokavé oblečenie. Využijete ho aj pri gejzíroch :) 










KATE.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára