Þingvellir a niečo o randení s bratrancom

Juhozápad Islandu je časťou, kde sa zdržiava väčšina obyvateľov štátu (okrem tejto oblasti sú vo väčšom množstve koncentrovaní už len v druhom najväčšom meste Akureyri na severe ostrova). Spomenula som si na islandskú špeciálnu zoznamovaciu aplikáciu fungujúcu na princípe krátkeho genealogického výskumu. A síce, ak žijete v krajine kde býva dokopy 5 ľudí a z toho 4 bývajú v hlavnom meste, šanca že človek, s ktorým práve randíte, je váš príbuzný, sa dramaticky zvyšuje. Íslendingabók, ako sa aplikácia nazýva, by mala zistiť, či sú ľudia príbuzní tak, že dotyčný par k sebe priloží mobilné telefóny a tie sa o všetko ostatné postarajú. Prípadne si je možné niekoho konkrétneho aj vyhľadať. Aplikácii som viac nevenovala pozornosť ani som ju už nevyskúšala :)

Ale späť k juhozápadu Islandu. Okrem toho, že máte väčšiu šancu natrafiť na civilizáciu, na pomerne malej ploche sa tu dá nájsť niekoľko najväčších turistických atrakcií Islandu, dosiahnuteľných jednodenným výletom z Reykjavíku. Ako daň tomuto všetkému však treba počítať s tým, že turistov je tu skutočne viac než obyvateľov. Jedným z najkrajších miest na skok od hlavného mesta je Národný park Þingvellir.




Þingvellir je považovaný za posvätné miesto všetkých Islanďanov. Bolo to centrum ich života takmer 900 rokov a sídlil tu aj islandský "parlament" - AlÞingi, ktorý tu fungoval dokonca aj počas čias, kedy bol Island pod nórskou a dánskou nadvládou.  Okrem historicko - politického významu je to však predovšetkým prírodný skvost. Leží v priekopovej prepadline, ktorá sa tvorila počas 10 000 rokov tektonickej činnosti. Už asi 80 rokov je Þingvellir národným parkom, najstarším v krajine, a od roku 2004 je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Už pri príchode do parku od prvého parkoviska vás očaria nádherné výhľady, najväčšie jazero na islande Þingvallavatn a dokonca aj drobné stavby. Ihneď upúta bývalý statok Þingvallabær a hneď vedľa neho jeden z najstarších islandských kostolov (väčšina Islanďanov sú protestanti) Þingvallakirkja. Po parku sa dá voľne prechádzať, samozrejme po chodníkoch, sledovať oba brehy rieky Öxará a po cestičke lemovanej rôznymi náučnými panelmi môžete vyjsť až na vrchol riftu Almannagjá, kde sa nachádza náučné centrum.

Þingvellir je to správne miesto pre milovníkov prírody, ktoré môžete v pohode navštíviť aj pri prípadnom kratšom stopovere v Reykjavíku (obľúbený výlet amerických turistov na ceste do Európy a vice versa). Myslím, že v tomto prípade fotky naozaj povedia viac, než mnoho slov.














KATE.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára