Toskánske naj, alebo čo by ste o Toskánsku mali vedieť

Áno, Toskánsko je čarovná oblasť Talianska, každá jedna dedinka má svoju atmosféru, romantika číha za každým rohom.  No je pár vecí, na ktoré by ste mali byť pripravení, keď sa rozhodnete navštíviť túto čarovnú oblasť Talianska. Počas našich ciest po Toskánsku, ktoré trvali dva týždne, sme toho pre vás veľa zistili a zhrnuli sme ich do 8 bodov, alebo Top 8 zaujímavostí z Toskánska :)


  1. keď si prezeráte obnázky z Toskánska, myslíte na to, ako je tam nádherne a obdivujete nádherné scenérie. A tie tam naozaj sú - to je FAKT. Avšak toľko, koľko sa natočíte volantom tam, ste sa ešte nenatočili :D (keď idete 80 km dve hodiny bez toho, aby bola zápcha alebo nehoda na ceste, už vám tie scenérie tak nádherné pripadať nebudú - pre tých, ktorí sa chystajú objavovať Toskánsko na aute, odporúčame obrniť sa trpezlivosťou). 
  2. obzvlášť v malých Toskánskych dedinkách platí pravidlo "angličtina vám stačiť nebude, alebo po anglicky si toho tam veľa nepoviete", ale nebojte sa - rukami a nohami to pôjde. Taliani sú predsa veľmi milý národ a radi vám pomôžu, poradia a budú sa snažiť vám porozumieť aj bez slov. 
  3. v nedeľu je väčšina reštaurácií zatvorená - preto odporúčam nájsť si na nedeľu vopred reštauráciu, ktorá bude otvorená, aby ste neostali hladní 
  4. nezabúdajte na siestu - väčšinou reštaurácie zatváraju o 15:00 a znovu otvárajú o 19:30
  5. v malých dedinkách Toskánska nájdete lokálne reštaurácie, ktoré majú okolo 5 stolov, preto je lepšie rezervovať si stôl dopredu (netreba zabúdať na to, že aj miestni chodia na večere vonku :)) Ak ste na to zabudli, máme pre vás malý tip. Choďte na večeru presne v čase, keď otvárajú, vtedy sa ešte Taliani chystajú doma, jeden stôl pre dvoch sa určite niekde nájde a do 21:00 sa stihnete určite najesť (vtedy totižto prichádzajú miestni Taliani)
  6. Toskánsko sa teší obľube Slovákov - toľko Slovákov, koľko som stretla tam, som nestretla v žiadnej inej časti Talianska
  7. Taliani pijú väčšinou  len červené vína, veď čo je typickejšie pre oblasť Chianti ako fľaša dobrého červeného vína.  Ak chcete piť naozaj kvalitné červené víno, sledujte na fľašiach nálepky Chianti Clasico a kolok OCDD a v neposlednom rade čierneho kohúta, ktorý je charakteristický pre túto oblasť - Galo Nero
  8. ak sa vám stane na diaľnici, že si zabudnete zobrať lístok (u nich nie sú dialničné nálepky, ale platí sa mýto na jednotlivých úsekoch), naše navigácie a talianske cesty nie sú vždy kompatibilné :) Nemusíte sa obávať, len si trochu priplatíte. Bude vás to stáť tolko, ako keby ste prešli celý spoplatnený úsek, na ktorom sa nachádzate.
NKS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára