Cestovanie po Taliansku

Čo vás čaká na cestách po Taliansku??? Načo by ste mali byť pripravený??? Čo je dobré vedieť pred tým ako sa tam rozhodnete vycestovať?? Prinášam vám pár tipov z našich ciest po Taliansku. Lepšie je byť pripravený  :)

  1. na cestu vám stačí len občiansky preukaz, keďže Taliansko je v Európskej únii. 
  2. angličtina vám tu stačiť nebude, hlavne keď si vyberiete nie celkom turistické stredisko. Je dobré si pozrieť aspoň pár základných fráz, aby ste sa spolu dohodli, alebo mať slovník stále so sebou. Veľakrát sa nám stalo, že hoci sme na nich hovorili po anglicky odpovedali po taliansky :)
  3. pripravte sa nato, že taliani majú na všetko čas a nikde sa neponáhľajú ( takže pre tých čo chcú všetko hneď odporúčam obaliť si nervy hneď pred cestou:)) 
  4. pozor na drobné krádeže hlavne v tých veľkých mestách, kde sa koncentruje veľa turistov - obzvlášť na vreckárov v Benátkach
  5. sezóna sa tu končí 15. septembra - potom tam ešte stále nájde dosť turistov, ale už je to pokojnejšie a môže sa stať, že aj niektoré podniky už budú pozatvárané
  6. pláže po 15. septembri sú väčšinou už rozobraté a nenájdete tam už slnečníky ani lehátka, alebo ostane fungovať len jedna pláž v rámci celého strediska
  7. prepitné v reštauráciách sa už dávať nemusí, je započítané skoro v každom účte . Nájdete to na účte pod názvom "coperto",alebo "servizo" výška sa pohybuje od 1-5 EUR
  8. hoci asi každí talian fajčí, je dobré vedieť, že je tam prísny zákaz fajčenia v reštauráciách, baroch, cluboch a pod. Fajčiť sa chodí vo väčšine vonku, alebo do vyhradených priestorov. Za porušenie tohto zákazu vám hrozí pokuta od 30 až do 300,- EUR.
  9. keďže k pravej talianskej večeri patrí aj pohár dobrého vína. Nemusíte sa báť si ho dopriať aj keď prídete na večeru autom je tam povolená hranica 0,5 promile. 
  10. keďže sme cestovali aj s naším štvornohým šampiónom tak vieme, že do Talianska nepotrebujete žiadne špeciálne potvrdenia - stačí ak má váš pes pas,  potvrdenie od zvelrolekára,očkovanie proti besnote (u šteniat treba myslieť, že od očkovania proti besnote musí uplynúť 21 dní) a odčervenie by nemalo byť staršie ako tri mesiace.
Dúfam, že vám naše tipy pomôžu na vašich cestách po Taliansku budete vedieť na čo sa môžete pripraviť a čomu sa radšej vyhnúť. 
NKS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára