Unikátna slovenská dedinka

Nádherná malebná dedinka ČIČMANY obklopená Súľovskými horami s jedinečnou ľudovou architektúrou, ktorú pozná celý svet. Tento ľudový prejav zaujal cestovateľov už v 19. storočí. Pozornosť pútal predovšetkým ľudový odev obyvateľov, výšivky a jedinečná architektúra dreveníc. 






Túto obec postihli tri veľké tragédie - tri veľké požiare v rokoch 1907,1921,1945 preto pamiatkovú rezerváciu tvoria len stavby na dolnom konci obce. A aby sa zachovalo aspoň pár dreveníc, ktoré po treťom požiari ešte ostali. V roku 1977 bola obec vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Jedinečnosť týchto dreveníc je v ich zdobení. Drevenice sú z vonku zdobené  geomentrickými ornamentami. Tieto ornamenti sa používali pri ozdobovaní čičmanských krojov, obrusov a výšiviek. Najčastejšie motívy sú geometrické srdcia, baranie rohy, špirály a ostatné symboly, ktoré môžete vidieť aj na fotkách. Pamiatkovú rezerváciu tvorí 136 dreveníc.  




Za najzachovalejšiu drevenicu môžeme považovať Radenov Dom a drevenicu v susedctve Gregorov dom, v ktorých bola umiestnená aj stála expozícia. Prechádzkou po týchto dvoch domov nahliadnete do života obyvateľov tejto malebnej dedinky a oboznámite sa s históriu a ľudovou kultúrou tejto rázovitej dedinky. Fotky z tejto krásnej výstavy si necháme pre seba, aby ste sa aj vy mali načo tešiť keď navštívite túto unikátnu dedinku. 





NKS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára